Wyjątkowa roślina w polskich lasach. Sezon na zbiory w pełni
Sezon na tę roślinę już rozpoczął się w polskich lasach. To bardzo cenna bylina, której pozyskiwanie nie jest wcale proste. Nazywana jest "cebulą czarownic" oraz "cygańskim czosnkiem". Wykorzystywana jest od wieków w ziołolecznictwie i kuchniach regionalnych.
Ruszył sezon na "cebulę czarownic". Za jej zerwanie grozi do 5 tys. zł kary
Czosnek niedźwiedzi, zwany też "cebulą czarownic", jest prawdziwym rarytasem. Jego wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne przyciągają wielu miłośników, którzy, wraz z początkiem wiosny, rozpoczynają w lasach zbiory. Czosnek niedźwiedzi jest w Polsce objętą częściową ochroną, a za jego zerwanie bez zezwolenia grozi wysoka kara.
Lekarstwo na ból duszy. Słodka pamiątka z Olsztyna
20.03.2024 11:59
Toruń ma pierniki, Poznań rogale świętomarcińskie, Lublin - cebularze, a Olsztyn... marcepany królewieckie. Jak to się stało, że marcepan królewiecki stał się "produktem regionalnym" Warmii i na czym polega fenomen tego ciasteczka, które turyści zabierają ze sobą jako pamiątkę, i którego starodawną tradycję wyrabiania i wypieku reaktywowano właśnie w Olsztynie?
Tagi: Cebu
Źródło:
turystyka.wp.pl
Zwiedzanie Lublina śladami legend. Kamień nieszczęścia, sąd diabelski, kochliwa złotniczanka
06.03.2024 16:55
Lublin to prawdziwa perełka Polski Wschodniej, która z roku na rok jest coraz bardziej doceniana przez turystów. Zamek królewski, odrestaurowane Stare Miasto oraz podziemna trasa turystyczna to jedne z najważniejszych atrakcji w mieście kultowych cebularzy. Dziś jednak zbaczamy nieco z utartych szlaków i ruszamy na spacer po Lublinie śladami wybranych legend.
Policjant w przebraniu Grincha i cebula zamiast mandatu w USA
23.12.2023 12:11
Oficer policji z hrabstwa Monroe na Florydzie kontroluje ruch drogowy przy szkołach w przebraniu Grincha z książki dla dzieci i tym, którzy przekraczają prędkość, daje możliwość przyjęcia cebuli zamiast mandatu — donosi agencja Reutera. Jest to coroczna przedświąteczna tradycja mająca zwrócić uwagę na bezpieczeństwo na drogach.
Czarnogóra na jesień – szlakiem przyjemności
21.11.2023 12:11
W kurnej chacie odbywa się misterium. Choć stoły uginają się już od jedzenia, Svetozar Batrićević, gospodarz samotnego gospodarstwa "Batrićević" nieopodal wsi Trubjela, przygotowuje jeszcze ogromny kocioł. Wrzuca do niego baranie mięso, ziemniaki, papryki, cebule i lokalne przyprawy. Naczynie stawia pośrodku ogniska, okłada płonącymi kłodami i przysypuje żarem.
Tagi: Cebu
Źródło:
podroze.onet.pl
reklama